Vrakdyk i Coron

Hej alla underbara!

Vi har de senaste dagarna slappat en hel del, i lördags anlände vi till Coron, en liten fiskeby i Busuanga, Filippinerna. Coron är för turister, mest känt för sina japanska vrak från andra världskriget och bortsätt från att dyka finns det inte mycket annat att göra. Så vad har vi gjort? Eftersom vi anlände så pass sent och var så pass trötta så blev det bara en maffig middag, efter att vi hittat det billigaste boendet i stan. Dagen därpå gick vi omkring och bekantade oss med stan, träffade australiensarna vi hängde med i Boracay och bokade därefter upp oss på de populära vrakdyken. Vi hittade en dykfirma som heter "Amph...." någonting, en dykfirma som erbjöd 2 dyk för 2,000 peso, vilket vi tyckte var rätt bra.









Dyken var häftiga, trots att sikten var ganska dålig vid det första vraket och trots att utrustningen inte var i det bästa skicket så var vi ändå ganska nöjda, det var ju trots allt våra första vrakdyk. Vi dök in i ett av de japanska fraktfartygen som även försedde japanska soladater med mat under andra världskriget. Fartyget, Olympia Maru, som bombades av den amerikanska flottan den 24 September 1944 ligger en timmes båtfärd från Coron och ligger på 26 meters djup (dock har vi inga bilder från något av dyken så ni får nöja er med lite solnedgångar). 


Efter dyken blev det rom och cola med australiensarna och därefter lite biljard i solnedgången och en härlig middag ute på vattnet.



Idag har vi bara tagit det lugnt, just nu spelar vi biljard och betraktar solen gå ner bakom bergen samtidigt som några av oss intar den tredje omgången rom och cola. Imorgon går flyget till Manila och sedan direkt vidare mot Donsol, ca 12 timmars bussfärd från Manila.




El Nido to Coron 9 hours later..

El Nido to Coron 9 hours later..
Japp, vi har ni lämnat paradiset och tagit oss vidare mot nya äventyr i staden Coron. Innan vi stack iväg hann vi med en kayjaktur, v drog till Robinsonön och sedan helikopterön och sedan vidare för att leta grottor.
Japp, vi har nu lämnat paradiset och tagit oss vidare mot nya äventyr i staden Coron. Innan vi stack iväg hann vi med en kayjaktur, vi drog till Robinsonön och sedan helikopterön och sedan vidare för att leta grottor.

När pengarna började ta slut, vilket de gjorde ganska fort eftersom vi hela tiden hittade på massa nya saker att göra, så var vi tvungna att ta oss vidare. Vi hade först tänkt stanna kvar i El Nido några dagar till men då det inte finns någon ATM och 10 tusen peso inte räcker längre än ett par dagar så tog vi vårat pickepack och bokade varsin biljett till Coron.




















Resan till Coron som för övrigt skulle ta ca 8 timmar, tog lite drygt 9 ½ timmar.. ..men vi ska inte klaga allt för mycket, vi hade toppenväder hela vägen och de första 7 timmarna låg vi alla och halvsov på däck med solen rakt i ansiktet och med en utsikt som heter duga.


Här är en bild från vårat ihåliga boende i El Nido


Halvbakis på båten


Den här utsikten hade vi under hela vår båttur

Nu är vi som tidigare nämnt i Coron, här är det vrakdyk som gäller och då är det japanska fartyg från andra världskriget vilket ska bli väldigt spännande. Om ni undrar varför bilderna är i mycket sämre kvalitét än tidigare så beror det på att min systemkamera har börjat krångla, den visar upp "ERR 01" samt ett felmeddelande när jag ska ta kort, så hädanefter får ni nöja er med halvtaskiga bilder.


En ny dag i paradiset

De senaste dagarna har vi varit uppe långt före solen, vi har bokat upp oss på morgonaktiviteter för att slippa turister och idag för att fånga all nyvaken fisk. Imorgon blir det kayjak och dyk och då har vi planer på att dra ut vid 06 för att hinna se så mycket som möjligt, så tro inte att vi ligger och sover dagarna i ändan, här är det nämligen fullt öl.

Idag var vi och provade på trolling, jag tror de som har lite fiskekunskap vet precis vad jag pratar om men för er som inte vet så är trolling när man åker med en båt och lägger ut lina och drag som drars efter båten.






Det här är alltså Filippino-style, en rulle med lina och sedan ett drag..


Lite ledsen för att fiskelyckan gick till Adam


Min första :)


Simon aka Kröken


Här bor en eller två harpunfiskare, fantastiskt när det är bra väder men sen?


Och en till, nu började de andra grabbarna bli lite less på att det bara var jag som fick napp.


Nej, bilderna ljuger inte, jag fick totalt 3 härliga "tuna fish", lagom nöjd efter en lyckad trollingtur, Filippino-style.



Efter fisketuren drog vi till en strand som ligger 10 minuter härifrån, en helt egen strand och en fantastisk utsikt, ja, vi har det toppen!




Sisst en bild på en av alla dessa maxblandade hyenahundar som springer omkring överallt.


Roligt med kommentarerna, många tummar upp!
Mycket möjligt att det var Ikea-bestick :P och ja vi ska börja använda flytväst och skydd osv (korsat finger bakom ryggen).

Jag hade ingen aning om att det var svalsaliv som jag käkade men gott var det. :)


El Nido & Some Island Hopping

Nu har vi nått vackra El Nido, vi har tagit in på det absolut billigaste stället i stan och det med säkerhet, eftersom vi sprang omkring i över en timme och sicksackade mellan de hostel som fanns tillgängliga. Vi hittade ett ställe som heter El Nido Plaza Inn där de har riktigt ihåliga bungalows för en billig peng, så där tog vi in och betalade 200 peso i var, vilket iofs är ganska dyrt för att vara Filippinerna men jag tror priserna har ändrats en del med åren, plus att El Nido ligger så pass öde som det gör.

Idag har vi gjort denna klassiska "Island Hopping" som är väldigt populärt här i El Nido, det man gör är att man åker med en av dessa hundra båtar som ligger längs stranden och därefter hoppar man i vattnet där de spelade in Robinson 2007 eller nåt, sen drar man vidare till någon helt underbar lagun som man är tvungen att ta sig till genom ett hål i en bergsvägg osv osv. Vädret är fantastiskt och ölen är fortfarande i det billigaste laget, jag har också provat en "El Nido Soup" som Kristian rekomenderade och den var utsökt. Imorgon ska vi prova på trolling och då Filippino-style (man håller i en rulle nästan lika stort som ett cykeldäck som har tråd och drag på sig), vi håller tummarna för lite tjugokilos Tuna, därefter blir det säkert lite kayjak och mer utforskning runt alla öar.



























Lämnar Boracay och Kurt´s bar bakom oss

Nu sitter vi på restaurang nära Manila och inväntar vårat nästa flyg som ska ta oss till Puerto Princessa.
Vi håller fortfarande ihop med norrlänningarna Simon och Jimmy och vi har haft 4 minnesvärda dagar tillsammans i Boracay, eller ja lite suddigt är det självklart efter all rom och cola men vi har i vilket fall haft skitkul!

Vi kände ganska snabbt att efter 3 dagars festande i sträck så är vi sugna på lite lugnt strandhäng och fin natur och vad passar då inte bättre än Palawan och El Nido. Boracay känns lite som Mallorca mixat med Visby och en gnutta Alanya, här gör man inte så mycket mer än festar, kite-surfar, "island hoppar" m.m och tack vare populariteten och alla dessa turister så ligger priserna lite för högt upp för vår budget.

Boendepriserna här i Boracay ligger på ca 1000 peso (150 svenska) och uppåt, vi hade tur och hittade ett boende för 800 peso första natten och sedan 1000 peso när vi delade med norrlänningarna. Maten kostar runt 200 peso och uppåt, iaf om du vill äta nära stranden, går du upp en bit mot stan börjar det bli billigare. Ölen är snorbillig vilket är ett stort plus och sen är ju stränderna superfina, så man borde inte klaga alltför mycket, dock vill vi se mer orörda platser och beger oss därför mot Palawan och El Nido. Något vi vill höja glasen för är ett ställe på "Station 3" i Boracay, ett ställe som heter Kurt & Mag´s som har happy hour från klockan 14 till klockan 19, där kostar en San Miguel 25 peso och en rom och cola får du för samma, guldställe!

Här kommer lite bilder från våra dagar i "paradiset":




















Såhär kunde det se ut efter en härlig utekväll


Vår balkong









Det här visste du inte om Malaysia

Hej bloggen! Vi sitter på en bar i Boracay, Filippinerna och dricker öl för under 4:-
Vi har anslutit med norrlänningarna som vi träffat tidigare och vi planerar nu hur dagarna här i Filippinerna ska fördelas ut. Vi har varit här i två dagar nu och börjar redan känna oss ganska nöjda, det är lite väl mycket turister här för vår smak och vi har även haft otur med vädret, så imorgon eller övermorgon drar vi förmodligen vidare mot Coron eller Palawan. Men över till rubriken, jag tänkte nämligen berätta lite om priser i Malaysia, hur det ser ut jämför med Sverige osv.

Malaysias valuta heter Ringit (MYR) och 1 Ringit motsvarar i dagsläget 2,2 SEK.
I Malaysia kostar en öl ca 13:- i butik (typ 7-eleven) och det är för oss väldigt dyrt då vi kan köpa den i en bar här i Filippinerna för under 4:-.

En busstur på ca 2-3 timmar kostar ungefär 20-30:-

Billigaste boendet hade vi i Kuala Lumpur då vi betalade 12 ringit men, vi har även betalat upp emot 30 ringit när vi bodde i Kota Kinabalu, så priserna varierar väldigt mycket.

En maträtt, Fried Noodle med kyckling kostar ca 15-20:-

3 dyk på Sipadan kostar 1500:-

En genomsnittlig månadslön ligger på ca 1900:-

Landet är en monarki och har en kung som stadsöverhuvud, 60% av befolkningen är Malayer, 30% kineser och 10% indier.

Har ni några frågor eller funderingar så skriv en kommentar så svarar vi så fort som möjligt. :)

And here comes the video



Big thanks to Shotgun Crackers for the amazing sound.

@ Sipadan Island, one of the best dive sites in the world






































@ Mabul Island

Hej igen,
Det är inte vårat fel att bloggen inte uppdateras så ofta utan nu har det varit pga uppkopplingen, vi har nämligen spenderat våra två senaste dagar ute på en ö som heter Mabul.

Efter djungeltrekken tog vi som sagt bussen till Semporna, där vi stannade i två nätter för att invänta våra dyk som vi bokat de nästkommande dagarna. Varför vi var tvungna att invänta våra dyk var för att vi inte hade bokat någonting i förväg, utan kom till Semporna och hade alla sikten inställda på Sipadan, ett av världens finaste och bästa dykställe. Då fanns det inte mycket mer att göra än att ta det som fanns ledigt och invänta vår tur. Sipadan har således ett av världens finaste och bästa dykställe men ligger även i ett naturreservat och tillåter därför bara 120 dykare per dag.

Här bor vi nu, på ett hus på vattnet, på en liten liten ö ( ca 20 hektar) som heter Mabul och som ligger väldigt nära Sipadan. Ön har sedan 1970 varit en fiskeby och är det fortfarande trots att turisterna och dykföretagen tar över mer och mer. Det bor även väldigt många Sea-gypsies här, fiskare som bor 24/7 ombord på deras båtar som inte är mer än 4 meter långa och ca 1-2 meter breda, de brukar komma lagom till frukost och sälja krabbor och hummer som vi sedan lagar till lunchen. Färskare mat får man leta efter.

Så de senaste dagarna har vi dykt runt Mabul, det har garanterat varit de bästa dyken hittils trots att vi inte sätt någonting speciellt. Det är de underbara korallerna, de stupande väggarna och den otroligt klara sikten som gör att det känns helt overkligt. Imorgon är det dock dags för Sipadan och där garanterar de båda det ena och det andra.








Igår var vi även och kollade på fotbollsfinal här på ön, det var Searhorse Diving (de som vi bor med) mot Blue Divers och vi hejjade på som om det vore det sissta vi gjorde.












Vår divemaster fixade en riktigt smarrig drink innehållande Rom, sprite och lime.




Barnen var i extas, haha älskar ansiktsuttrycket.


Och självklart vann vårt lag och de envisades så på att vi skulle vara med på vinnarfotot...

Kvällen bjöd sedan på roliga lekar och lite badande och efter middagen bjöds det på gitarr och allsångsframförande.



Kinabatangan River - Djur i natur, inte i bur

Nu har varit i djungeln i två dagar och två nätter, men det är svårt att få nog av all denna natur, alla fantastiska djur och alla underbara myggbett och blodiglar som letar sig in över allt. Det har varit två fantastiska dagar med båtturer hit och båtturer dit, djungelvandring ut i djungeln både på dagen och kvällen, jättegod mat och en härlig atmosfär runt hela stället. 

Vi åkte ca två timmar från Sepilok och orangutangcentret, till den största floden i Borneo, Kinabatangan River som sträcker sig hela 560 kilometer och som är känt för sitt fantastiska djurliv.


Båten som tog oss över till andra sidan var vi spenderade 2 nätter





Vi checkade snabbt in på vårt underbara rum som låg en bit in i djungeln, man kunde stå vid fönstret, som inte syns på bild, och bara titta ut och lyssna till alla fåglar som kvittrade.



Sen var det dags för första "River Cruisen"



Först såg vi bara dessa tråkiga Macaque, både pig-tailed och lång-tailed, men sen, efter dryga kvarten kom vi in på en mindre flod och där började det hetta till.



Proboscis Monkey, äter mestadels frukt och löv och finns bara här på Borneo.  Hanen kan bli 75 cm lång och väga 20 kg medan honan blir runt 60 cm och väger hälften så mycket som hanen. Proboscis Monkey är känd för sin stora näsa och kallas här på Malay, orang belanda, vilket betyder "Dutchman", de tyckte att tyskarna som koloniserade sig här hade just stor näsa och även stor mage.



Silvered Leaf Monkey, finns både i Indonesien (Sumatra), Peninsular Malaysia och Borneo. De håller till i grupp av 10-40 varav en hane och resten honor. Den livnär sig för det mesta på löv ("Leaf Monkey") men äter även frukt och olika blommor.



Water Monitor Lizard, blir upp till 15 år och livnär sig på kycklingar och gnagare.



Även här, men en mindre variant av Water Lizard.



En väldigt suddig bild på en Oriental Pied Hornbill, finns i ett flertal olika länder och livnär sig på frukt och insekter.



Även här, en fantastiskt dålig bild på en Rhinoceros Hornbill, en av de största "Hornbill'sen" som kan jämföras med en svan till storleken och lever i snitt i 35 år.



En lite skarpare bild på en Crested Serpent Eagle, äter mestadels ödlor och ormar.



Här har vi en poserande (den torkar vingarna) Darter, även kallad "Snakebird", detta för att den har en hals som liknar en orm, speciellt när den simmar och bara har halsen och huvudet ovanför ytan.



Stork-billed Kingfisher, har en grön bak med blåa vingar och sjärt, grått huvud, röd näbb och röda ben. Den gräver nästen längs flodbanken och jagar bl a grodor, fiskar och krabbor.



Bearded Pig, igenkänd av sitt framträdande skägg som dock inte syns på bilden. Den lever i flock eller som här på bilden tillsammans med sin familj, det var säkert 6 stycken men de blev rädda när vi kom närmare och sprang in i skogen.


Nu till lite frågesport, ser ni vad det är på kortet nedanför? Svaret finns längst ner på sidan.







Kvällen avslutades inte med en underbar solnedgång, nu var det dags för middag och sen lite kvällsvandring i regnskogen.




Redo för både blodiglar och myggor


Det var väldigt tur att vi fick låna gummistövlar, annars vet jag inte vad som hade hänt.











Någon som ser vad detta är? Inte jag heller faktiskt, dock vet jag eftersom jag var där och det är två svarta scorpioner.



Här har vi en Asian Palm Civet, den väger runt 2-5 kg och har en kroppslängd på ca 50 cm med en ca 50 cm lång svans. Den äter mestadels frukt och bär men även mindre däggdjur och insekter.



Någon form av tusenfoting





Trots all träskmark, djungel och regnskog, fick vi bara besök av en liten blodigel, förutom sådana som sprang upp längs byxbenen titt som tätt. Vi var ju trots allt väldigt bra förberedda med både långbyxor, stövlar och lite löst grovsnus :P



Förutom alla djur som finns på bild har vi även sätt 2 st orangutanger, 1 st Slow Loris, över 50 st Pig-Tailed Macaque, över 50 st Long-Tailed Macaque, 3 st Red Leaf Monkey, 4 Wrinkled Hornbill 1000 st insekter och massa mer som jag glömt bort.

Men åter till frågesporten, det djur som var med på bilden är en Mangrove Snake,



en medelgiftig orm som precis som här på bilden, klamrar sig fast i träden för att sedan fånga och döda bla fåglar.



En sissta frukost innan det bar iväg mot Sepilok och sedan Semporna var vi sitter nu och väntar på båten som ska ta oss över till Mabul. Där blir det förhoppningsvis lite skönt strandhäng men även en hel del dykning. :)

Pyss & Kram alla nära och kära!

4095 komma 2 meter - Det jobbigaste bästa vi någonsin gjort

Nu har vi träffat Lina och Jossan och befinner oss tillsammans i Sandakan, i nordöstra Borneo.
Vi kom hit natten till den 1:a jag och Mesch och begav oss redan den 2:a till berget Mount Kinabalu.
Mount Kinabalu är Malaysias och även sydostasiens högsta berg och sträcker sig hela 4095,2 m över havsytan och tillhör bergskedjan Crocker Range.
Nu befinner vi oss i Sepilok, i östra Borneo.
Jag och Mesch anlände till Malaysiska Borneo natten till den 1:a och begav oss redan den 2:a till berget Mount Kinabalu. Mount Kinabalu är Malaysias och även sydostasiens högsta berg och sträcker sig hela 4095,2 m över havsytan och tillhör bergskedjan Crocker Range.

Vi bokade snabbt upp oss på en tur och fick tid redan dagen därpå, vi valde, efter lite beslutsångest över pengarna, att stanna en natt uppe på berget, då inkluderades soluppgången och även en massa mat. Bergsbestigningen skulle till en början visa sig vara lättare än Rinjani (det förra berget vi bestigit), tyckte i alla fall jag (Adam), men efter ca 3-400 meter ångrade jag mig. Det var som att benen skulle gå av, mjölksyran var total och jag tänkte hela tiden på spanjoren som sprungit upp och ner för berget på 2 timmar och 37 minuter, ja du hörde rätt, 2 timmar och 37 minuter!!

















Till slut kom vi upp!! Dock bara halvvägs men ändå..

När jag vilat upp mig i någon timme kommer Mesch in precis lika trött som jag och vi får inte fram några ord utan börjar bara skratta. 

När vi kände oss någorlunda utvilade checkade vi in på det boende vi bokat och tog en liten napp som inte varade mer än någon timme, därefter gick vi ner till restaurangen och tog del av den goda middagsbuffén.

Solnedgången från restaurangen

Vi gick och la oss ganska snabbt efter middagsbuffén men kunde inte sova för att rummet var så kallt och kineserna utanför babblade på för fulla muggar. Till slut var det i alla fall dags att bege sig, klockan var 03 någonting när vi började klättra mot toppen och vi hade gott om tid innan solen skulle gå upp, så det var bara att ta det så lugnt som möjligt, vilket var väldigt skönt då benen inte var i bästa skick.


Vårat iskalla rum på 3324 meters höjd



Vi nådde toppen runt 05 och det var snorkallt, måste ha varit mot nollsträcket för jag kunde knappt känna mina fingrar när vi låg ihopkurade under våra filtar vi tagit med oss högst upp på Mount Kinabalu.

Vid 06-06:15 började solen titta fram, det var lite mulet men det gjorde ingenting för det var fantastiskt fint ändå. När det gått ca 20 minuter kunde man snart se hela det berg vi bestigit, och runt omkring, otroligt fin utsikt och vad nöjda vi var efter att de andra bergen "floppat" tidigare.

Där stod vi på toppen av sydostasiens högsta berg, 4095,2 meter ovanför havsytan, nästan hälften av Mount Everest, oj oj oj vad nöjda vi var, dock väldigt frusna, så efter att ha beskådat klart började vi så sakteliga gå ner igen.

















Och så var det dags för den långa vandringen ner igen....


På vägen ner fick vi även syn på en apa, om jag inte misstar mig så tror jag arten heter Red Leaf Monkey.







Lagom trötta, lagom slitna men framför allt väldigt nöjda.